Nyhet

Vänsterpartiet föreslår trygghetslarm i egen regi

Vänsterpartiet har lämnat in en motion om att utreda om kommunen kan ta fram ett system för trygghetslarm i egen regi. Bakgrunden till förslaget är de problem med det nuvarande upphandlade systemet som bland annat har skrivits om i Borås tidning. Samtidigt kan staden inte lämna avtalet med entreprenören eftersom man då står helt utan larm.

– För Vänsterpartiets del är det viktigt att vi kan lita på den välfärdsteknik vi använder. Här är det uppenbart att systemet med upphandlingar står i vägen för att kunna hitta ett system som boråsarna kan känna sig trygga med, säger Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg.

Övergången till det nya 5G-baserade larmsystemet har pausats i ordinärt boende har pausats i Borås efter stora tekniska problem med mjukvaran. Larmen går fram, men på grund av ljudproblem är det svårt att höra orsaken till larmet vilket medför en ökad arbetsbelastning för medarbetarna i Vård- och äldreförvaltningen. Det har också kommit många rapporter om att armbanden där larmen sitter lossnar lätt och då finns det en risk att man inte har larmet tillgängligt om man skulle behöva använda det.

– Ett larmsystem i kommunal regi tar givetvis inte bort risken för tekniska problem helt, men det gör att vi kontinuerligt kan utveckla tekniken utan att behöva göra nya upphandlingar och införa uppdaterade system samtidigt som det finns en back-up ifall det inte skulle fungera, avslutar Lindborg.

Motionen i sin helhet kan läsas här.

Kopiera länk