Nyhet

Vänsterpartiet och Mitt-samverkan är överens om budgeten

Vänsterpartiet har ett budgetsamarbete med de styrande partierna i Mitt-samverkan i Borås. Efter att både vi och dem har presenterat våra budgetförslag har förhandlingar om en samsyn om de ekonomiska ramarna genomförts. Så här kommenterar Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg överenskommelsen:
– Det är bra att vi har kunnat nå en samsyn om de ekonomiska ramarna i budgeten för nästa år. Vi är glada över att Vänsterpartiet har kunnat bidra till att stärka välfärden ytterligare. För oss betyder det extra mycket att ha fått gehör för ett försök med frukost i skolan. Det är något som vi har drivit länge och som gör skillnad för barn i de ekonomiskt mest utsatta familjerna.
Vänsterpartiet och Mitt-samverkan är överens om följande förändringar i Kommunstyrelsens förslag till budget.
– Sociala omsorgsnämnden får en ramförstärkning på 10 mnkr.
– Individ- och familjeomsorgsnämnden får ytterligare 4 mnkr.
– Vård- och äldrenämnden ska få ta avsatta medel i anspråk för startkostnader för det nya äldreboende redan under 2024.
– Vi genomför ett försök med frukost i skolan. För detta avsätts 1,5 mnkr.
– Borås ska tillsammans med Västtrafik utreda framtidens kollektivtrafik i staden.
– Miljö- och konsumentnämnden ska följa frågan om ökade behov av budget- och skuldrådgivning och om så krävs är Kommunstyrelsen beredd att föreslå en budgetförstärkning.
– Vi ska se över ersättningsmodellen för LOV-företag i hemtjänsten så att ersättningen till dessa påverkas av besparingar inom den del av verksamhetens som utförs i egen regi.
– Sociala omsorgsnämnden ska undersöka möjligheten till att personal i daglig verksamhet ska få arbetskläder och arbetsskor av arbetsgivaren.
Överenskommelsen innebär att Vänsterpartiet kommer att i första hand rösta för vårt eget förslag till budget, men i huvudvoteringen aktivt stödja det framförhandlade förslaget.
Kopiera länk