Nyhet

Borås anger inte

Igår biföll Kommunstyrelsen Vänsterpartiets förslag om att Borås Stad ska skriva till regeringen för att markera stadens motstånd mot den angiverilag som högerregeringen nu utreder införandet av.

Lagen skulle om den bli verklighet försvåra papperslösas livssituation, försvaga samhällskontraktet och riskera att urholka förtroende för välfärden hos de som omfattas av anmälningsplikten. Anställda i till exempel skolan, vården och socialtjänsten skulle om lagen blir verklighet hamna i en omöjlig situation där anmälningsplikten strida mot annan lagstiftning, som exempelvis barnkonventionen, hälso- och sjukvårdslagen och sekretesslagstiftningen.

– Just nu pågår en stor mobilisering mot angiverilagen. Kommuner, regioner, fackliga organisationer och delar av civilsamhället reagerar skarpt mot förslaget om att införa en anmälningsplikt mot papperslösa. Det är därför bra att Borås Stad markerar sitt motstånd mot lagen. Det är en seger för anständigheten, säger Vänsterpartiets gruppledare Stefan Lindborg.

Kopiera länk