Nyhet

Ingen frukost i skolan i Borås

Det blir ingen frukost i skolan för barnen i Borås. Detta står klart efter att Kommunfullmäktige har besvarat en motion från Vänsterpartiet där det föreslås att alla elever ska erbjudas frukost.

De styrande partierna i Mitt-samverkan framhöll att föreslaget var lovvärt, men inte genomförbart med hänvisning till de stora kostnaderna. Vänsterpartiet menar att det finns en stor samhällsekonomisk kostnad kopplat till att alla barn inte ges bra förutsättningar att klara skolan. Samtidigt var vi kritiska till att Grundskolenämnden i sitt remissvar endast hade redovisat en ekonomisk kalkyl och valt att inte diskutera pedagogiska perspektiv, kostens inverkan på prestation och studieresultat.

I debatten lyfte vi fram att möjligheten till frukost i skolan är en viktig jämlikhetsfråga som ytterst handlar om att alla barn ska ha likvärdiga förutsättningar att klara skolan. Så här kommenterar Vänsterpartiets gruppledare, Stefan Lindborg, kommunfullmäktiges beslut:

– Jag beklagar att en majoritet av kommunfullmäktige inte tog den här chansen att fatta ett beslut som underlättar för barn i de mest ekonomiskt utsatta familjerna. Det räcker inte att man kallar förslaget för en god intention – intentioner mättar inga hungriga magar. I den rådande kostnadskrisen måste vi göra mer för att värna familjernas ekonomi. Vänsterpartiet kommer att driva frågan vidare.

Kopiera länk